Kulinaria

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Wyróżnienie dla KGW Skarżysko Kościelne w Wojewódzkim Konkursie Smaki Gęsiny

12 listopada 2017 w Rakowie odbył się Wojewódzki Konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny. Powiat Skarżyski reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego i otrzymało wyróżnienie za "Gęś w miodzie z cebulą". 

Składniki (w tym produkty z Listy Produktów Regionalnych Województwa Świętokrzyskiego):

  • 1tuszka gęsi kieleckiej (mogą być uda)
  • 4 duże cebule ( kroimy w piórka)
  • 3 łyżki ostrego sosu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki świętokrzyskiego miodu spadziowego
  • 1/2 litra oleju
  • 1 piwo jasne
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku.

Opis przygotowania:

Opłukane i obsuszone mięso doprawiamy przyprawami. Przygotowujemy zalewę: olej, świętokrzyski miód spadziowy, koncentrat pomidorowy i ostry sos pomidorowy. Porcje tuszki z gęsi układamy w naczyniu żaroodpornym lub w gęsiarce, zalewamy przygotowaną zalewą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny ( bez cebuli ). Następnie mięso pieczemy polane piwem 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po 40 minutach dodajemy cebulę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gotowy produkt podajemy z topinamburem, kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Informacje o potrawie – tradycja i pochodzenie

Dostępność gęsiny w naszym kraju jest słaba, ale gdy cofniemy się w lata 60-70- te XX wieku była ona dość popularna. Gęsi w latach naszych dziadków były w każdej zagrodzie, wypasano je na pastwiskach, szczególnie tam gdzie była rzeka lub sadzawka. Po ok. 10 tygodniach życia gęsi podskubywano na pierze, a później od listopada rozpoczynał się sezon na gęsinę zwłaszcza pieczoną. Organizowano tradycyjne wieczorowe darcie piór  przy wspólnym śpiewaniu i zabawach, którym towarzyszyło przygotowanie potraw z gęsi.  Zawsze jednak były to dania okazjonalne: przed adwentem, postem lub na święta, z uwagi na pracochłonność przygotowania tuszki oraz  czas jej  pieczenia (godzinę na każdy kilogram). Gęś w miodzie z cebulą była i jest przygotowywana w naszej okolicy i jest dużym przysmakiem.

Irena S. z Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym

Malwina W.

Panie w pięknych strojach w otoczeniu takich smakołyków, aż uśmiech ciśnie się na usta :) Muszę koniecznie spróbować podanego przepisu. Dziękuję! :)

0

14 lis 2017, 11:24:10

Przeczytaj również

Odtworzenie KGW Rudniczanki

Po wielu latach nieobecności KGW w naszej wiosce postanowiłyśmy o odtworzeniu koła. Główny cel jaki nam towarzyszy od samego początku to kultywowanie dawnych zwyczajów wiejskich i pokazywanie ich młodemu pokoleniu. Zwyczaje o których większość młodego pokolenia już nie pamięta tj. Pierzodarcie, Kiszenie Kapusty, Wicie Korony na Wesela, Tradycje Bożonarodzeniowe, Żniwa, Zapusty, Wicie Wianków na Oktawę Bożego Ciała, Wykopki, Wypiekanie Chleba. To głownie dlatego w domu rodzinnym przewodniczącej KGW powstała Izba Tradycji Ziemi Koniecpolskiej, to w niej zgormadzone są dawne sprzęta związane z życiem wiejskim, i to głównie w niej kultywujemy dawne zwyczaje wiejskie. W stodole zgromadzone są dawne sprzęty rolnicze: cepy, kosy, sierpy, sieczkarnia, kierat, młoćkarnia, wiwiak, przetaki, kopaczki. Nasze Koło postawiło sobie za cel zaprasznie przedszkolaków, uczniów na praktyczne warsztaty z pieczenia chleba, darcia pierza, robienia kwiatów z krępliny, pokazów dawej młocki zboża. W oborze znajdują sie zwierzęta gospodarskie: krowy, kury, indyki, gęsi, kaczki, perlice, króliki. Odwiedzający mogą spróbować samodzielnego dojenia krowy, oraz karmienia zwierząt. Jednak oprócz kultywowania tradycji chcemy się również promować na okolicznych imprezach plenerowych i chwalić sie naszymi potrawami oraz rękodziełem. Jednak w naszych duszach myzyka gra i chcemy się nią dzielić z innymi, do tej pory mamy w naszym repertuarze kilka własnych piosenek :) Zapał mamy ogromy i liczymy, że zarazimy nim zarówno mieszkańców naszej wioski jak i wszyskich z którymi przyjdzie nam sie spotkac. Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij