Kulinaria

2 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

WOJEWÓDZKI KONKURS - SMAKI GĘSINY

Trzecie miejsce zajęła gęsina korytnicka podana na sałatce z kapusty kiszonej z ziemniakami przyrządzona przez „Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego.

Aż trzynaście sposobów na przyrządzenie gęsi zaprezentowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich, w niedzielę w Rakowie, gdzie odbył się wojewódzki konkurs na najsmaczniejszą potrawę z tego ptaka.
Panie prezentowały swoje wyroby na pięknie zastawionych stołach, na widok każdego z dań gościom ciekła ślinka. I zdradzały przepisy kulinarne. - My z Korytniczanek, znamy się od dziecka, bo wspólnie... pasłyśmy gęsi - mówi Małgorzata Kukuryk. - U nas na stołach gęsina była od zawsze. Podawało się ją na sałatce zrobione z ugotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty i cebuli. To wszystko się kroiło w kostkę i mieszało z sosem, który wypłynął z upieczonej gęsi i na to kładło się kawałek mięsa. Pyszności – zachwala.

Komisja konkursowa pierwsze miejsce przyznała Gąsce w opatowskim wydaniu przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kalinka” z Opatowa. Drugą lokatę zajęła Gęsina faszerowna cielęciną, bakaliami, jabłkami na kopytkach przygotowana przez „Życinianki” z powiatu kieleckiego, a trzecie Gęsina korytnicka podana na sałatce z kapusty kiszonej z ziemniakami przyrządzona przez „Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego. Po wyłonieniu zwycięzców konkursu goście mogli próbować dania. Podczas imprezy degustowano także żołądki gęsie przygotowane przez organizatorów, był barszczyk z zieleniatkami, pierogi oraz ciasta. Imprezę umiliły występy artystyczne miejscowych zespołów ludowych jak Wincentowianie, Rakowskie Fijołecki, Życinianki, Chór Chorał oraz Kapela Łysogórska.

 

AUTOR - ECHO DNIA

„Korytniczanki” przygotowały gęś na kapuście kiszonej z ziemniakami. To przepis, który w Korytnicy  istnieje od pokoleń. Kiedyś ziemniaki  parowano w parnikach. Wtedy brało się parę ziemniaków i kroiło w kostkę, w każdym domu była też kapusta kiszona, więc surową się wycisnęło z nadmiaru soku i też pokroiło w kostkę. Do tego dodano dwie cebulki drobno posiekane. Doprawiało się tylko solą i pieprzem. Jak gęś się już upiekła zalewało się tą sałatkę gorącym tłuszczem z tej gęsi. Jak była za zimna można było trochę podgrzać .

 

Malgorzata K. z KGW KORYTNICZANKI

Malwina W.

Artykuł pełen smakowitych dań! Serdecznie gratuluję laureatkom z takimi umiejętnościami kulinarnymi. Nic tylko pozazdrościć ;)

1

16 lis 2017, 10:48:58

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Gratulacje,może jakiś przepis z tych smakołyków

2

16 lis 2017, 10:49:08

Przeczytaj również

Odtworzenie KGW Rudniczanki

Po wielu latach nieobecności KGW w naszej wiosce postanowiłyśmy o odtworzeniu koła. Główny cel jaki nam towarzyszy od samego początku to kultywowanie dawnych zwyczajów wiejskich i pokazywanie ich młodemu pokoleniu. Zwyczaje o których większość młodego pokolenia już nie pamięta tj. Pierzodarcie, Kiszenie Kapusty, Wicie Korony na Wesela, Tradycje Bożonarodzeniowe, Żniwa, Zapusty, Wicie Wianków na Oktawę Bożego Ciała, Wykopki, Wypiekanie Chleba. To głownie dlatego w domu rodzinnym przewodniczącej KGW powstała Izba Tradycji Ziemi Koniecpolskiej, to w niej zgormadzone są dawne sprzęta związane z życiem wiejskim, i to głównie w niej kultywujemy dawne zwyczaje wiejskie. W stodole zgromadzone są dawne sprzęty rolnicze: cepy, kosy, sierpy, sieczkarnia, kierat, młoćkarnia, wiwiak, przetaki, kopaczki. Nasze Koło postawiło sobie za cel zaprasznie przedszkolaków, uczniów na praktyczne warsztaty z pieczenia chleba, darcia pierza, robienia kwiatów z krępliny, pokazów dawej młocki zboża. W oborze znajdują sie zwierzęta gospodarskie: krowy, kury, indyki, gęsi, kaczki, perlice, króliki. Odwiedzający mogą spróbować samodzielnego dojenia krowy, oraz karmienia zwierząt. Jednak oprócz kultywowania tradycji chcemy się również promować na okolicznych imprezach plenerowych i chwalić sie naszymi potrawami oraz rękodziełem. Jednak w naszych duszach myzyka gra i chcemy się nią dzielić z innymi, do tej pory mamy w naszym repertuarze kilka własnych piosenek :) Zapał mamy ogromy i liczymy, że zarazimy nim zarówno mieszkańców naszej wioski jak i wszyskich z którymi przyjdzie nam sie spotkac. Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij