Kulinaria
Pstrąg w galarecie
Pstrąg w galarecie
Składniki:
- 1 duży pstrąg
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól, cukier
- pęczek włoszczyzny
- 4 łyżki żelatyny
- cytryna
Pstrąga dokładnie oczyścić, skrzela wyciąć. Gotowego pstrąga można podawać na wiele sposobów, w całości lub w dzwonkach. Jeśli ryba będzie podawana w dzwonkach to można pokroić po oczyszczeniu (przed gotowaniem) na 4 cm dzwonka lub pokroić po ugotowaniu i oczyszczeniu z ości. Rybę wraz z warzywami i przyprawami włożyć do podłużnego garnka, zalać osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min (woda ma lekko pyrkać), następnie odstawić do ostygnięcia. Rybę ostrożnie wyjąć i usunąć ości, a środek nadziać 2 łyżkami majonezu dekoracyjnego. Żelatynę przygotować wg opisu i połączyć z przecedzonym wywarem (1,5 l). Zalewę przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Ułożonego pstrąga na półmisku przystroić wg uznania cytryną, marchewką itp., a następnie zalać wywarem z żelatyną.
Smacznego!
Tadeusz K. z Stowarzyszenie Kobiet Ogrodzimia i Szadkowic "KOS"