Aktualności
Ekologicznie w rytmie zumby
Sałatki warzywne, bigosy, pasztety, gołąbki i pierogi to przysmaki, którymi częstowały gospodynie na ekologicznym festynie we wsi Ignacówka. Roześmiane i rozbawione panie zaskoczyły też zebranych gości gorącym tańcem
Festyn pod hasłem „Wzmocnienie świadomości ekologicznej mieszkańców obszaru LGD Gryf” był finałem większego projektu ekologicznego.
- Pomysł wyszedł od nas – mówi Teresa Radomska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Ignacówka. - Poszłyśmy w ekologię, bo chcemy zdrowo się odżywiać i zdrowo żyć. W ramach projektu panie z kół gospodyń wiejskich zwiedzały stację oczyszczalni ścieków w Jędrzejowie. Wzięły też udział w ekologicznym szkoleniu.
- Dowiedziałyśmy się jak uprawiać warzywa bez sztucznego nawożenia – dodaje pani Teresa. - Oglądałyśmy slajdy z ekologicznymi uprawami. Dostałyśmy też przepisy na zdrowe potrawy.
Festyn otworzył polonez, którego zatańczyły gospodynie.
Ustawione stoły przed barem Nenufar w Pdchojnach uginały się od potraw i wypieków.
- To wszystko nasze domowe przepisy – mówi Bożena Różyc przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Łysaków.
- Do gotowania i wypieków musiałyśmy jedynie wykorzystać produkty, które kupiłyśmy w sklepie z certyfikowaną żywnością ekologiczną – dodaje Teresa Radomska, przewodnicząca KGW Ignacówka.
Na stołach pan z KGW Zagaje nie miał sobie równych pasztety z selera.
- Nie ma w nim ani grama mięsa, same warzywa – zachęca Irena Gliwińska, przewodnicząca.
Panie z KGW Wolica częstowały pierogami z mięsem, kapustą i klopsikami z kaszy jaglanej.
- Pierogi to nasze popisowe danie, robimy je na rożne okazje – mówi Jolanta Szczerba, przewodnicząca. - Wszystkie potrawy przygotowywałyśmy razem w naszej świetlicy, ze zdrowych ekologicznych produktów.
Gołąbki z kaszy jaglanej, pierogi z kurczakiem, bigos i chleb własnej roboty to dania przygotowane przez panie z KGW Mnichów.
- Upiekłyśmy też pyszne ciasta – zachęcała Stanisława Sendek, przewodnicząca.
Leśny pasztet to specjalność stołu KGW Jasionna.
- Mamy również chleb z lnem, płatkami owsianymi i słonecznikiem.
Panie z KGW Potok Mały przygotowały faszerowane grzybami piersi z kurczaka, placuszki z selera, wszystko można było polać grzybowym sosem.
Najbardziej zaskakującym daniem pikniku okazała się jednak sałatka z pokrzywy, którą częstowało KGW Staniowice.
- To przepis, który w naszej rodzinie jest od zawsze – mówi Renata Podlewska, członkini koła. - Znam go od mojej babci. W domu często robimy tą sałatkę jako przekąskę, ale podajemy ją do obiadów. Przepis na sałatkę to: pokrzywa, krwawnik, ogórek rzodkiewka, pomidor, cebula czerwona. Można dodać jajko. Sos to: oliwa z oliwek, bazylia, koper, sól i pieprz.
Festyn nie był jedyną okazją, żeby ugotować zdrowo. Panie z kół gospodyń wiejskich na co dzień dbają o to co jedzą.
- My mamy wszystko nasze, mleko, jajka, same ubijamy masło – wylicza Jolanta Szczerba, przewodnicząca KGW Wolica. - Warzywa rosną u nas bez nawozów. Staramy się na co dzień dbać o naszą kuchnie, mniej smażyć, ograniczać sól.
Gospodarzem festynu było KGW Ignacówka. W konkursie kulinarnym nie było przegranych. Wszystkie koła zostały nagrodzone.
Ekologiczne potrawy wystawiły Koła Gospodyń Wiejskich: Ignacówka, Diament, Mnichów, Sudół, Potok Mały, Jasionna, Zagaje, Łysaków, Wolica, Staniowice
Dziękujemy za zaproszenie. Drogie Panie było pysznie i wesoło
Redakcja mojeKGW.pl ..
Agnieszka B. z Koło Gospodyń Wiejskich Ekobabki w Cedzynie
Cieszy, kiedy inne koła promują i pracują nad świadomością zdrowego żywienia. Wiemy, że ciężko jest przestawić się na zdrowe, racjonalne żywienie. Szczególnie dzieci i młodzież są odporni na takie zmiany. Ale dzięki takim akcjom trzeba uświadomić wszystkim, jak ważna jest żywność - zdrowa, naturalna, ekologiczna, nieprzetworzona... Nasz organizm będzie wolny od chorób i odwdzięczy nam się witalnością i siłą! My, Koło Gospodyń Wiejskich Ekobabki z Cedzyny, z uporem walczymy, aby na naszych stołach nie królowała "chemia". Współpracujemy z Fundacją Zdrowego Stylu Życia i Ekologii "Słoiki Baby Jagi". W planach na rok 2018 mamy kilka zdrowotnych projektów. Pozdrawiam i życzę wielu takich projektów. "Pożywienie niech będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem"- Hipokrates.
26 lis 2017, 18:37:39