Pokaż swoje KGW

Warto wiedzieć!

Kulinaria

Zupy

0 2

Zupy

0 1

Zupy

0 2

Zupy

1 5

Zupy

zupa z dyni(korbola)

W Wielkopolsce jest także popularna zupa dyniowa zwana korbolową,która ma naprawdę bogatą historię.Uznawana była dla ubogich mieszkańców kamienic,gawiedzi,drobnych handlarzy.W Stanach Zjednoczonych jest nizwykle popularna i podaję się ją jako jedno z dań na Swieto Dziękczynienia. Dynia jest gatunkiem bardzo starym.Wzmianki o niej można spotkać w starożytnych rękopisach Chin.Do Europy sprowadzili ją hiszpanscy handlarze w XVI w. gdzie szybko stała się powszechnie uprawiana.Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały,zwłaszcza niezbędny dla mężczyzn cynk,a przede wszystkim ma nie wiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików,tasiemca i innych pasożytów.Korbol pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.Działa odkwaszajaco na organizm,wzmacnia układ odpornościowy i co ważne po ugotowaniu nie traci cennych wartości.Najlepiej Dynię spożywać dojrzałą i pięknie ubarwioną                    Zupa z dyni(korbola) 60 dag dyni sól 1 cebula 2 łyżki oleju 20 dag pomidorów z puszki 8 tostów masło 1 łyżka octu balsamicznego pesto 100 ml.kremóki Dynię obrać,pokroić w kostkę,usuwając pestki,obraną cebulę poszatkować w kostkę,czosnek w płatki.W garnku rozgrzać olej.Podsmarzyć cebulę,dodać dynię i opiekać 10 minut,do tego wrzucić czosnek,oraz pomidory z zalewą.Dodać 0,5 litra wody i gotować z dodatkiem soli ok. 20 minut. Tosty posmarować maslem,nałożyć na blasze i zapiec w piekarniku 5-8 minut. Ugotowaną zupę zmiksować na krem doprawiając pieprzem oraz octem. Rozlać do miseczek,do każdej porcji dodać ubitą kremówkę i pesto.Podawać z tostami             Czytaj dalej

3 10

Zupy

0 0

Zupy

Zupa pomidorowa

Składniki ćwiartka kurczaka 2 litry wody 1/2 łyżeczki soli włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera) 500 ml przecieru pomidorowego 200 - 250 ml śmietany** szczypta zmielonego pieprzu Przygotowanie Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut. Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).  Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem. Propozycja podania ugotowany biały ryż lub makaron / posiekana zielona pietruszka lub koperek Wskazówki * jeśli mamy kupiony gotowy przecier pomidorowy lub passatę z kartonika lub butelki, dajemy go mniej (około 250 - 350 ml), gdyż taki jest bardziej intensywny niż domowy. Możemy też dodać około 90 g koncentratu pomidorowego. Ilość pomidorów najlepiej dodawać do smaku, niektóre mogą być bardziej kwaśne. ** dodajemy słodką śmietankę 30% (niweluje kwasowość pomidorów). Jeśli użyte pomidory nie są kwaśne, możemy użyć kwaśnej śmietany z kubka 18%.    Czytaj dalej

2 3

Zupy

1 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij