Nasze Sukcesy

4 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Świętokrzyska Nagroda Kultury w rękach KORYTNICZANEK z Gminy Sobków z Powiatu Jędrzejowskiego

12.10.2017 roku w Teatrze im. Stefana Żeromskiego w Kielcach zainaugurowano Rok Kulturalny i Sezon Artystyczny 2017/2018. Świętokrzyskie Nagrody Kultury twórcom i instytucjom, którzy swoją artystyczną pracą upowszechniają dziedzictwo narodowe wręczyli marszałek Adam Jarubas oraz radna Sejmiku Ewelina Bień. - Inauguracja roku kulturalnego to dla nas szczególna okazja do spotkania w "świątyni sztuki" - teatrze, z twórcami, animatorami kultury, dyrektorami instytucji, pasjonatami. W imieniu Samorządu Województwa dziękuję za to, co robicie w przestrzeni kulturalnej naszego regionu, za Państwa kreatywność i zaangażowanie – powiedział marszałek. W uroczystości uczestniczyła również radna Sejmiku Małgorzata Stanioch i Sekretarz Województwa Bernard Antos.

Świętokrzyska Nagroda Kultury co roku jest przyznawana przez Zarząd Województwa. Trafia do osób, instytucji, stowarzyszeń oraz zespołów za szczególne dokonania w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechnianie i ochrony dziedzictwa narodowego. 

- Zdajemy sobie sprawę, iż jest wiele osób, które poprzez swoją twórczą pracę, zaangażowanie i pasję zasługują na to wyróżnienie. Dziś uhonorujemy tylko część z nich - mówił Adam Jarubas. Podkreślił, iż 2018 rok, będzie czasem ważnych dla naszego kraju i regionu rocznic, obchodzić bowiem będziemy 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości oraz 20-lecie powstania województwa świętokrzyskiego. - Zapraszam do świętowania tych pięknych rocznic. Pokażmy, że razem potrafimy tworzyć piękne rzeczy - dodał Adam Jarubas.

Tegoroczna Świętokrzyska Nagrody Kultury trafiła do 15 laureatów. W tym roku Nagroda Kultury I stopnia trafiła do Magdy Grąziowskiej

Nagrodami Kultury II stopnia uhonorowani zostali: Maria Dudkiewicz - instruktor plastyki w Domu Kultury we Włoszczowie, Stanisław Dufaj - skrzypek i solista w Kapeli Ludowej "Buskowianie", Agnieszka Dziarmaga - kierownik Ośrodka Edukacyjno-Muzealnego „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku, Koło Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki”, Marian Kupisz - altowiolista w orkiestrze Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach, Orkiestra Huty Szkła Gospodarczego Tadeusza Wrześniaka, Helena Ponomarenko - skrzypaczka w orkiestrze Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach, rzeźbiarz Michał Pronobis, Tomasz Rowiński - choreograf, tancerz, prowadzi Studio Tańca i Stylu „Rewanż”, Ryszard Sobieraj - założyciel i lider zespołów „Pełczyszczanie” oraz „Indeks”, Joanna Wrońska - prowadzi szkolenia i warsztaty rękodzieła ludowego dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, pracuje w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. 

 

Koło Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” - jest animatorem kultury w lokalnym środowisku. Uczy poszanowania tradycji, wartości rodzinnych, integracji społeczności lokalnych i pomocy osobom potrzebującym. Pielęgnuje dawne obrzędy, przyśpiewki oraz receptury tradycyjnych potraw regionalnych.  Podczas udziału w VI Ogólnopolskim Zjeździe Kół Gospodyń i Innych Organizacji Kobiecych z Terenów Wiejskich z całej Polski w 2016 r. panie z Korytnicy zdobyły pierwsze miejsce w kategorii „Twórczość artystyczna”, dwa wyróżnienia w kategorii „Kulinaria” i nagrodę specjalną starosty konińskiego.

Malgorzata K. z KGW KORYTNICZANKI

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice

Gratulacje dla wszystkich zwycięzców! Dla KGW Korytniczanki- ukłony i ogromne gratulacje! Pozdrawiam

3

5 lis 2017, 20:31:34

Maria Ewa D. z Koło Gospodyń Wiejskich Tur Górny :)

Witam moze byPanie przyjechaly do naszej skromnej wioski Tur Gorny pospiewaly by Panie cos zaprezentowaly .Mieszkamy niedaleko w pow pinczowskim.Gratuluje nagrody i zapraszam. Pozdrawiam

2

5 lis 2017, 20:32:33

Malgorzata K. z KGW KORYTNICZANKI

Pani Mario będzie nam bardzo miło się poznać.. Ja pracuje w Gimnazjum nr 2 w Pińczowie ul. 1 Maja 5a Jak będzie Pani w Pińczowie zapraszam.

2

7 lis 2017, 08:58:49

Redakcja mojeKGW.pl ..

Brawo! Fantastyczne wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.

2

5 lis 2017, 20:33:04

Przeczytaj również

Wigilia w Izbie Tradycji

    15 Grudnia 2017 r. nasze Koło Gospodyń ,,Rudniczanki" zorganizowało po raz pierwszy w Izbie Tradycji Ziemi Koniecpolskiej ,,Wigilię jak to daniej była". Zaprosiłyśmy na nią przedstawicieli okolicznych Kół Gospodyń jak również Stowarzyszeń, na naszej wigili była również Ewelina Mędrala-Młyńska Etnolog z Regionalnego Ośrodka Kultury z Częstochowy. Już od rana w Izbie w kuchniach kaflowych palił sie ogień, na którym gotowałyśmy dawne wiejskie potrawy wigilijne, i w tym przypadku nie ma mowy o słuszności dawnego przysłowia, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Zapach wigilijnych potraw sprawił niepowtarzalny klimat i atmosferę, dawne mury izby przypomniały sobie czasy świetności domu, kiedy ówczesna gospodyni przygotowała w nim dla swojej rodzini potrawy na wieczerzę wigilijną. Jak to na Wigilię przystało nie mogło na niej  zabraknąć prawdziego drzewka wigilijnego- świerka, który w tym dniu z lasu przyniósł gospodarz, nasze wnuki przystroiły drzewko ozdobami zrobionymi ze słomy, krepliny, dawnych bombek. Od godziny 15:00 do Izby zaczeli przybywać pierwsi goście, jak to mówi dawny zwyczaj w gości z pustymi rękami nie uchodzi przychodzić więc kazdy przynósł ze sobą jakąś potrwę wigilijną,która w jego domu była obecna od pokoleń. Z racji, że na naszej wigili była obecna etnolog, rozpoczeliśmy ją od wspomnień tradycji związanych z wigilią i bożymnarodzeniem, jak mówi dawne przysłowie co wieć do inna pieśń, więc i tradycje związane z bozymnarodzeniem jak i adwentem są różne. Tak więc, mogliśmy sie dowiedzieć, że w adwencie nie nalezy już orać pola, bo kto w adwencie ziemię pruje, temu ziemia przez trzy lata choruje; od 13 grudnia czyli od Św. Łucji aż do wigilii nasi dziadkowie wrózyli pogodę -Od Łucji do Wilii licz dwanaście dni, a w jakim to sobie toku, słonko we dnie, w nocy gwiazdy, światłem tuż po sobie lśni, takim będzie miesiąc każdy, w nadchodzącym tobie roku. W samą wigilię również istnieje wiele zwyczajów m.in, że pierwsza osoba, która przekroczy próg domu zwiazstuje szczęscie i pomyślość - jeżeli będzie to mężczyzna; w wigilię gospodarz nie powinien długo spać ani odpoczywać, bo powali mi się pszenica na polu; panną w wigilię zdejmowano furtki z ogordzeń jak również malowano okna wapnem- był to powód do zadowolenia, bo wróżyło to rychłe zamążpójście. W Bożenarodzenie gospodarz szedł do obory dzielić sie opłatkiem z bydłem, owcami oraz końmi, ponieważ były one obecne w stajence przy narodzeniu Pana Jezusa. Zgodnie z tradycją naszą Wigilię rozpoczeliśmy od pojawienia sie na niebie pierwszej gwiazdy, po czym najstarsza gospodyni obecna w Izbie rozpoczeła modlitwę, po której połamaliśy się opłatkiem, życząc sobie przedewszyskim zdrowia, i wielu sukcesów w nadchodzącym nowym roku. Po życzeniach przyszła pora na wieczerzę wigilijną, były potrawy tj. Zupa Grzybowa, Łazanki, Pierogi z Kapustą i Grzybami, Kapusta z Grochem, Kapustnica, Kluski z Makiem, Kompot z Suszu, Śledzie, Sałatka z Makreli, Karp w Galarecie, Kartoflanka, Garus,Siemieniucha, Po wieczerzy przyszła pora na współny śpiew kolęd.   Czytaj dalej

0 1
0 2

Konkurs "Złota Fajerka" - wydłużony termin zgłoszeń!

Drodzy czytelnicy, informujemy, że ogólnopolski konkurs "Złota Fajerka" został przedłużony. Zgłoszenia mogą być przysyłane do dnia 15 stycznia 2018 roku. Konkurs „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest organizowany przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem stron: www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub  www.zlotafajerka.pl Informacje nt. konkursu znajdziecie także w artykule tutaj. W skłąd kapituly konkursowej wchodzi m.in. znany Mistrz Kulinarny, Kurt Scheller.   Kilka słów od jury konkursu: O tym, że kuchnia tradycyjna, regionalna jest podstawą współczesnej kuchni polskiej nie trzeba chyba nikogo przekonywać; nie tylko w święta na stołach królują żurek, barszcz, rosół czy bigos zazwyczaj robione wg domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. W Polsce rośnie zainteresowanie poszukiwaniem nowych smaków oraz odkrywaniem smaków z przeszłości. Zaczęto czytać książki kucharskie sprzed wieków, odgrzebywać babcine przepisy,  sięgać po zapomniane przez lata produkty. W ten sposób w polskiej kuchni ponownie zagościły m.in. pasternak czy brukiew. Dlatego konkurs jest tak cenną inicjatywą i chętnie ją wsparłem – mówi Kurt Sheller, członek Kapituły Konkursowej. W czasach globalizacji następuje równoczesne odrodzenie zainteresowania przeszłością i smakami regionalnymi.  Przypomnienie dawnych przepisów i związanych z nimi zwyczajów i tradycji to wartość bezcenna, którą należy za wszelką cenę zachować. Warto te przepisy sprzed wieków rozpropagować, przekazać kolejnym pokoleniom, sprawić by poznał cały kraj – mówi Jarosław Uściński, przewodniczący Kapituły Konursowej. Wszystkim zgłaszającym życzymy powodzenia i trzymamy kciuki za zwycięstwo!   Czytaj dalej

0 1
0 4

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij