Aktualności

4 8
Kłosuj Komentuj Ulubione

Stwórz przepis do "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych"

Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana i zakorzeniona w tradycji. Wiele dań to kulinarne majstersztyki, które potrafią przyrządzić tylko nieliczni, a proces ich przygotowania opiera się na rytuałach niezmiennych od setek lat. Każdy region Polski może pochwalić się swoją niepowtarzalną kuchnią, pielęgnowaną z czułością i przekazywaną pokoleniom.  To właśnie Koła Gospodyń Wiejskich są skarbnicą wiedzy o daniach regionalnych, ich tradycji i związku z regionem. Chronią przepisy, spisywane przez prababcie, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Chcąc rozsławiać na całą Polskę, ale również i świat, tradycyjną kuchnię polską, serdecznie zapraszamy do udziału w ogólnopolskim konkursie, organizowanym przez Redakcję portalu mojekgw.pl oraz kwartalnik „mojaWieś”.

Pokażcie swoje najlepsze i najsmaczniejsze dania, związane z Waszym regionem! Najlepsze przepisy zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce.

Konkurs odbędzie się w 4 etapach. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 30 kwietnia 2018 r.

ETAP I - NADSYŁANIE ZGŁOSZEŃ (grudzień 2017 – 30 kwietnia 2018)

Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy konkurs@mojeKGW.pl, redakcja@mojaWies.pl.

Każde zgłoszenie powinno zawierać:

  • nazwę dania oraz przepis i przygotowanie
  • historię dania i jego związek z regionem
  • estetyczne, starannie wykonane zdjęcie potrawy.

ETAP II - SELEKCJA ZGŁOSZEŃ – Wybór przepisów do „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych” (maj-czerwiec 2018)

Po otrzymaniu wszystkich zgłoszeń, komisja wybierze najlepsze dania z każdego województwa. Wybrane przez komisję dania, zostaną opublikowane na portalu mojeKGW.pl, a w czerwcowym wydaniu kwartalnika „mojaWieś” zaprezentujemy listę potraw i ich autorów.  Wyselekcjonowane przepisy przejdą do III etapu konkursu oraz zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce.

 Kryterium oceniania:

  • Tradycja, regionalizm potrawy,
  • Precyzja, szczegółowość przepisu,
  • Estetyka potrawy oraz wykonanego zdjęcia.

ETAP III - KŁOSOWANIE

Czas trwania: czerwiec-lipiec 2018

Wyróżnione w II etapie dania wezmą udział w ogólnopolskim kłosowaniu. Cała Polska będzie mogła „zakłosować” na potrawę, która skradnie ich serce.

ETAP IV GALA FINAŁOWA

Uwieńczeniem konkursu będzie Gala Finałowa, do udziału w której zakwalifikują się autorzy 16 najlepszych potraw z 16 województw, z największą liczbą „kłosów” zdobytych w etapie III.
Podczas uroczystej gali finałowej nastąpi prezentacja potraw, wzorowana na telewizyjnych show kulinarnych. Polegać ona będzie na przyrządzaniu potraw na żywo, na profesjonalnych stanowiskach pod okiem jury składającego się z kulinarnych autorytetów.
Jury wyłoni trzy najlepsze potrawy tradycyjne, które wygrają atrakcyjne nagrody.

Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem pojawią się na portalu mojekgw.pl

Regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ.

Redakcja mojeKGW.pl ..

Krystyna N. z Koło Gospodyń Wiejskich Janowice

Z przyjemnością podzielimy się z naszymi przepisami i przyłączymy do ciekawego konkursu.

2

7 gru 2017, 15:08:00

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Super konkurs

1

7 gru 2017, 15:07:51

Malwina W.

Jestem bardzo ciekawa przepisów, które Panie przyślą na konkurs!

0

8 gru 2017, 10:37:15

Renata K. z Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki

My też się z przyjemnością przyłączymy. Cyprian Kamil Norwid napisał. ...to przez tradycję i kulturę wyróżniony jest człowiek. .Mamy to dobro w sobie tylko nie potrafimy z niego korzystać. Wszystkie przepisy są napewno wyjątkowe tak jak ludzie którzy je stworzyli. Koleżanka życzę wytrwałości i owocnych pomysłów na swoje przepisy.Redakcji wspaniałego pomysłu bo to niewiele i aż tak wiele...pozdrawiam

0

9 gru 2017, 07:53:24

Przeczytaj również

Wigilia w Izbie Tradycji

    15 Grudnia 2017 r. nasze Koło Gospodyń ,,Rudniczanki" zorganizowało po raz pierwszy w Izbie Tradycji Ziemi Koniecpolskiej ,,Wigilię jak to daniej była". Zaprosiłyśmy na nią przedstawicieli okolicznych Kół Gospodyń jak również Stowarzyszeń, na naszej wigili była również Ewelina Mędrala-Młyńska Etnolog z Regionalnego Ośrodka Kultury z Częstochowy. Już od rana w Izbie w kuchniach kaflowych palił sie ogień, na którym gotowałyśmy dawne wiejskie potrawy wigilijne, i w tym przypadku nie ma mowy o słuszności dawnego przysłowia, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Zapach wigilijnych potraw sprawił niepowtarzalny klimat i atmosferę, dawne mury izby przypomniały sobie czasy świetności domu, kiedy ówczesna gospodyni przygotowała w nim dla swojej rodzini potrawy na wieczerzę wigilijną. Jak to na Wigilię przystało nie mogło na niej  zabraknąć prawdziego drzewka wigilijnego- świerka, który w tym dniu z lasu przyniósł gospodarz, nasze wnuki przystroiły drzewko ozdobami zrobionymi ze słomy, krepliny, dawnych bombek. Od godziny 15:00 do Izby zaczeli przybywać pierwsi goście, jak to mówi dawny zwyczaj w gości z pustymi rękami nie uchodzi przychodzić więc kazdy przynósł ze sobą jakąś potrwę wigilijną,która w jego domu była obecna od pokoleń. Z racji, że na naszej wigili była obecna etnolog, rozpoczeliśmy ją od wspomnień tradycji związanych z wigilią i bożymnarodzeniem, jak mówi dawne przysłowie co wieć do inna pieśń, więc i tradycje związane z bozymnarodzeniem jak i adwentem są różne. Tak więc, mogliśmy sie dowiedzieć, że w adwencie nie nalezy już orać pola, bo kto w adwencie ziemię pruje, temu ziemia przez trzy lata choruje; od 13 grudnia czyli od Św. Łucji aż do wigilii nasi dziadkowie wrózyli pogodę -Od Łucji do Wilii licz dwanaście dni, a w jakim to sobie toku, słonko we dnie, w nocy gwiazdy, światłem tuż po sobie lśni, takim będzie miesiąc każdy, w nadchodzącym tobie roku. W samą wigilię również istnieje wiele zwyczajów m.in, że pierwsza osoba, która przekroczy próg domu zwiazstuje szczęscie i pomyślość - jeżeli będzie to mężczyzna; w wigilię gospodarz nie powinien długo spać ani odpoczywać, bo powali mi się pszenica na polu; panną w wigilię zdejmowano furtki z ogordzeń jak również malowano okna wapnem- był to powód do zadowolenia, bo wróżyło to rychłe zamążpójście. W Bożenarodzenie gospodarz szedł do obory dzielić sie opłatkiem z bydłem, owcami oraz końmi, ponieważ były one obecne w stajence przy narodzeniu Pana Jezusa. Zgodnie z tradycją naszą Wigilię rozpoczeliśmy od pojawienia sie na niebie pierwszej gwiazdy, po czym najstarsza gospodyni obecna w Izbie rozpoczeła modlitwę, po której połamaliśy się opłatkiem, życząc sobie przedewszyskim zdrowia, i wielu sukcesów w nadchodzącym nowym roku. Po życzeniach przyszła pora na wieczerzę wigilijną, były potrawy tj. Zupa Grzybowa, Łazanki, Pierogi z Kapustą i Grzybami, Kapusta z Grochem, Kapustnica, Kluski z Makiem, Kompot z Suszu, Śledzie, Sałatka z Makreli, Karp w Galarecie, Kartoflanka, Garus,Siemieniucha, Po wieczerzy przyszła pora na współny śpiew kolęd.   Czytaj dalej

0 1
0 2

Konkurs "Złota Fajerka" - wydłużony termin zgłoszeń!

Drodzy czytelnicy, informujemy, że ogólnopolski konkurs "Złota Fajerka" został przedłużony. Zgłoszenia mogą być przysyłane do dnia 15 stycznia 2018 roku. Konkurs „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest organizowany przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem stron: www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub  www.zlotafajerka.pl Informacje nt. konkursu znajdziecie także w artykule tutaj. W skłąd kapituly konkursowej wchodzi m.in. znany Mistrz Kulinarny, Kurt Scheller.   Kilka słów od jury konkursu: O tym, że kuchnia tradycyjna, regionalna jest podstawą współczesnej kuchni polskiej nie trzeba chyba nikogo przekonywać; nie tylko w święta na stołach królują żurek, barszcz, rosół czy bigos zazwyczaj robione wg domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. W Polsce rośnie zainteresowanie poszukiwaniem nowych smaków oraz odkrywaniem smaków z przeszłości. Zaczęto czytać książki kucharskie sprzed wieków, odgrzebywać babcine przepisy,  sięgać po zapomniane przez lata produkty. W ten sposób w polskiej kuchni ponownie zagościły m.in. pasternak czy brukiew. Dlatego konkurs jest tak cenną inicjatywą i chętnie ją wsparłem – mówi Kurt Sheller, członek Kapituły Konkursowej. W czasach globalizacji następuje równoczesne odrodzenie zainteresowania przeszłością i smakami regionalnymi.  Przypomnienie dawnych przepisów i związanych z nimi zwyczajów i tradycji to wartość bezcenna, którą należy za wszelką cenę zachować. Warto te przepisy sprzed wieków rozpropagować, przekazać kolejnym pokoleniom, sprawić by poznał cały kraj – mówi Jarosław Uściński, przewodniczący Kapituły Konursowej. Wszystkim zgłaszającym życzymy powodzenia i trzymamy kciuki za zwycięstwo!   Czytaj dalej

0 1
0 4

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij