Kulinaria
Ciasto jogurtowe według przepisu KGW Mstowianki
Ciasto jogurtowe
( Koło Gospodyń Wiejskich Mstowianki, częstochowskie)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Masa jogurtowa:
2×400g jogurt naturalny
3 galaretki truskawkowe.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Suche składniki, oprócz cukru, wymieszać ze sobą. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, po uzyskaniu jednolitej masy dodać suche składniki i wymieszać, wylać na blachę prostokątną i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 25 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć. Pod koniec smażenia dodać 2 galaretki i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Pozostawić do wystygnięcia i stężenia masy.
Masa jogurtowa:
3 galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, gdy zaczną tężeć dodać do jogurtów, wymieszać i wylać na ostudzoną masę jabłkową. Gdy masa stężeje można posypać wiórkami kokosowymi.
Redakcja mojeKGW.pl ..