Kulinaria
Akademia Zdrowego Żywienia
Dnia 28 lipca 2016 r. odbyła się Akademia Zdrowego Żywienia w Gazomi Nowej, na której członkinie przygotowywały sałatkę z pomidora, ogórka i słonecznika oraz dorsza po peruwiańsku.
Przepis na dorsza po peruwiańsku:
Składniki:
200 g filetu z dorsza
80 g kaszy kuskus (8 łyżek)
10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
50 g cebuli (1 średnia)
1 cukinia
1 pęczek włoszczyzny
300 g pomidorów (2 duże)
250 ml bulionu z kostki (1 szklanka)
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka dla smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, następnie dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cukinię i pomidory, przyprawić i smażyć 4 minuty. Ułożyć filety z dorsza, podlać bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 min. Kaszę z odrobiną soli zalać niewielką ilością wrzątku i odczekać aż napęcznieje. Gotową rybę podawać na kaszy, posypać zieleniną.
Marianna Z. z Koło Gospodyń Wiejskich Gazomia Nowa
Irena Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku
Smakowicie ! ;)
31 lip 2016, 22:27:29
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie
Świetny pomysł ;)
31 lip 2016, 22:27:55
Gall Anonim
Dziękujemy za przepis :)
1 sie 2016, 09:32:36